В Австрії судились власники готелю та постоялець, який залишив на Booking негативний відгук про портрет «нацистського дідуся»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Суд закрив справу, у якій власники австрійського готелю вимагали від гостя видалити відгук про готель на сайтах Booking та TripAdvisor з критикою портрета «дідуся—нациста». Постоялець знайшов докази, що родич готельєрів справді був членом нацистської партії. Про це повідомляє The Guardian.

Після реєстрації гість, який у судових документах фігурує як Томас К., та його дружина помітили дві картини на стіні біля входу в готель. На одній з них був молодий чоловік у формі з орлом і значком свастики, на іншій — літня людина.

У своєму коментарі Томас К. сказав, що йому було огидно бачити націонал-соціалістів, яких публічно шанують у готелі.

Власники готелю попросили туристичні сайти видалити коментарі та звернулися до суду зі скаргою на те, що характеристика «нацистський дідусь» був наклепницькою і такою, що дискредитує, тому що людина на фотографії у формі із символікою нацистів «була тільки членом Вермахту, збройних сил нацистської Німеччині з 1935 до 1945 року». А іншу картину власники назвали портретом свого дядька.

Спочатку обласний суд Інсбруку постановив, що зацікавленість власників готелю у захисті своєї репутації превалює над правом гостя на свободу висловлення поглядів.

Однак, досліджуючи особистості двох чоловіків на фотографіях у Німецькому національному архіві в Берліні, гість врешті знайшов докази того, що обидва чоловіки справді вступили в нацистську партію, в 1941 і 1943 роках відповідно.

Врешті суд Інсбрука прийняв рішення скасувати свою попередню ухвалу. Суд заявив, що членство в партії двох чоловіків і явно видима свастика є достатнім доказом для підтвердження скарги гостя про те, що готель «шанує колишнього члена сімʼї — нациста».

Власники готелю також мають покрити судові витрати своїх колишніх мешканців — близько 10 тисяч євро.

  • Міноборони Німеччини перепросило за нацистську форму в Instagram як приклад «ретромоди».
  • Американські школярі під час спортивного свята віддали нацистський салют.
  • Користувачі Instagram розкритикували американську співачку Pink за те, що вона виклала фото своїх дітей, які біжать по Меморіалу жертвам Голокосту в Берліні. У коментарях співачці дорікнули за те, що знімок дуже життєрадісний, і назвали її публікацію неповагою до жертв нацизму.
  • У Каліфорнії (США) в передмісті Сан-Франциско байкер Стів Джонсон виклав з бетону у дворі свого будинку свастику, чим спровокував невдоволення сусідів. Чоловіка звинувачують у тому, що він символом нацистської Німеччини просуває ідеї «расизму, ненависті та страху».