WEF: Жінкам потрібно 257 років, щоб досягти ґендерної рівності в економіці

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

У нинішньому глобальному темпі жінкам необхідно понад 2,5 століття на те, щоб скоротити розрив в економічних можливостях із чоловіками. Про це йдеться в останній щорічній доповіді Всесвітнього економічного форуму.

Звіт про ґендерний розрив свідчить, що ґендерна нерівність на робочих місцях у всьому світі зменшується повільно, попри зростання вимог до рівноправного поводження.

Як йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму, для досягнення ґендерної рівності в глобальній економіці знадобиться 257 років (в порівнянні з 202 роками у 2018-му). Таким чином, розрив у економічних можливостях для жінок збільшився на 55 років. Водночас жінки скорочують ґендерний розрив у таких сферах, як політика, охорона здоров’я та освіта.

У звіті експерти проаналізували відмінності між статями у 153 країнах в таких сферах, як освіта, охорона здоров’я, тривалість життя, економіка, кар’єра, політичні права. За їхніми даними, жодна країна на сьогодні не досягла повної ґендерної рівності. Серед країн, які найближчі до цього, — Ісландія, Норвегія та Фінляндія. Також у десятці Швеція, Нікарагуа, Нова Зеландія, Ірландія, Іспанія, Руанда та Німеччина.

Україна минулого року була на 65 місці серед 149 країн у світовому рейтингу дотримання ґендерної рівності, цьогоріч — на 59 зі 153. Останні місця в рейтингу посідають Пакистан, Ірак і Ємен.

Відповідно до звіту, ґендерний розрив в середньому скоротився. Згідно з поточним прогнозом Всесвітнього економічного форуму, жінкам знадобиться в середньому 99,5 років, щоб досягти паритету в політиці, економіці, охороні здоров’я та освіті, що на 8,5 років менше, ніж у минулорічній доповіді.

У звіті вказано, що в середньому жінки у всьому світі заробляють на 40% менше за чоловіків за аналогічну роботу на однакових посадах.