Суд закрив справу проти Єфремова за «закони 16 січня»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Печерський районний суд Києва припинив провадження проти екснардепа Олександра Єфремова за ухвалення «диктаторських законів» 16 січня 2014 року. Про це йдеться в матеріалах справи.

Рішення ухвалили ще 8 листопада. При цьому судді послалися на закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері державної антикорупційної політики у звʼязку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України», який парламент ухвалив у травні 2014 року. Цей закон частково декриміналізовує злочини, в яких звинувачували Єфремова, а також двох інших регіоналів — Сергія Гордієнка та Олександра Стояна.

«Диктаторські закони» 16 січня 2014 року

Назву «диктаторських законів» отримав пакет документів, які Верховна Рада ухвалила 16 січня 2014 року без обговорення. Більшість законопроєктів приймалося без офіційного голосування, шляхом підняття рук. Тексти деяких законів стали доступні тільки після того, як депутати за них проголосували.

Серед ухвалених парламентом законів — так званий закон Олійника-Колесніченка, яким, зокрема, визначено порядок реєстрації та функціонування громадських організацій — «іноземних агентів»; запроваджувалася кримінальна відповідальність за наклеп та екстремістську діяльність, а також за втручання в роботу інформаційних ресурсів органів держвлади; посилена кримінальна відповідальність за масові заворушення, блокування та захоплення будівель та ін.

Ухвалення цих законів перевело протистояння на Євромайдані у гарячу фазу, а також викликало різку критику з боку міжнародної спільноти.