У Росії видали календар без згоди української ілюстраторки Надії Кушнір. Вона створила героя коміксів Гуся

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Росії вийшов календар на 2020 рік з роботами львівської ілюстраторки Надії Кушнір, яка створила українського героя коміксів Гуся. Згоду на це художниця не давала. Про це йдеться на офіційній сторінці Гуся у Facebook.

«У 2017 році я підписала угоду з продюсерською компанією Artnation. Згідно з угодою, до Artnation перейшли виключні права на конкретний та обмежений перелік зображень Гуся та право їх використання в усьому світі. У 2018 році ця компанія видала календар-2019 і купу всього з видавництвом «Ексмо». Тоді вони пояснювали це як метод легалізації Гуся — оригінального для подальшої боротьби з гусем російським, який нагло й незаконно плагіатить оригінал», — розповіла Кушнір.

Вона заявила, що цього року їй надіслали макет на узгодження і, попри її небажання, врешті видали у Росії календар на 2020 рік з її роботами. Продюсерська компанія Artnation пояснила це тим, що у договорі передбачене «використання зображень в усьому світі», а змінити умови вже підписаного договору неможливо.

«Так от, цим постом хочу сказати, що сама не робила і не роблю нічого в Росії, ніяким чином не співпрацюю і не маю бажання співпрацювати з країною-агресором, але й реально вплинути на тих, у кого є таке бажання, теж не можу», — додала Кушнір.