Голова МВС Естонії назвав очільницю уряду Фінляндії «продавчинею». За його слова вибачилася президент країни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент Естонії Керсті Кальюлайд під час телефонної розмови з фінським колегою Саулі Нііністьо вибачилася за слова глави МВС Марта Хельме, який назвав «продавчинею» фінського премʼєр-міністра Санну Марін. Про це повідомляє пресслужба президента Фінляндії.

Зазначається, що розмова відбулася з ініціативи Таллінна.

«На прохання президента Кальюлайд президент Нііністьо направив вибачення премʼєр-міністру Фінляндії Санні Марін та уряду», — йдеться в повідомленні.

Сам же Хельме заявив, що не буде ні перед ким вибачатись, адже, на його думку, уряд Фінляндії «незабаром розвалиться».

Що сталось?

У Фінляндії 34-річна Санна Марін стала наймолодшою очільницею уряду у світі. Ще в школі Марін почала працювати в пекарні, потім працювала касиром в універмазі.

З цього приводу міністр внутрішніх справ Естонії, голова Консервативної народної партії Март Хельме процитував слова Володимира Леніна, що будь-яка куховарка може керувати державою. Потім він порівняв Марін з продавчинею, а інших членів фінського уряду назвав вуличними активістами та неуками.

«Від того, що сталося в Фінляндії, просто волосся дибки стає. Ми бачимо, як продавчиня піднялася до премʼєр-міністра, а також як деякі інші вуличні активісти та неосвічені люди вибилися в члени уряду», — сказав Хельме.

Санна Марін не забарилася з реакцією: «Я дуже пишаюся Фінляндією. Тут дитина з бідної сімʼї може здобути освіту та багато чого досягти у своєму житті. Продавець у магазині може стати премʼєр-міністром. ... Я ціную працю кожного працівника, стажера та підприємця!» — написала вона у Twitter.