Понад сто тенісистів підозрюють у договірних матчах, організованих вірменською мафією

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Щонайменше 135 тенісистів в усьому світі підозрюють в участі в договірних матчах, повідомив німецький телеканал ZDF і газета Die Welt.

Таких висновків дійшли учасники міжнародного розслідування, в якому беруть участь Бельгія, Іспанія, Франція та США. Розслідування про договірні матчі поки не завершено, його результати можуть представити через кілька місяців.

У число підозрюваних увійшов тенісист зі списку 30 кращих гравців світу за версією Асоціації тенісистів-професіоналів (ATP). На його рахунку кілька перемог у турнірах ATP. Імʼя спортсмена та його титули не називають. Також до фігурантів справи належить німецький тенісист Макс Х., прізвище якого не розкривається. Він співпрацює зі слідством, але відмовляється давати публічні коментарі.

Організатором системи маніпуляцій зі ставками в тенісі стала вірменська мафіозна мережа, яка діє в семи країнах Європи, повідомили у федеральній прокуратурі Бельгії. За даними учасників розслідування, на договірні матчі робили сотні невеликих ставок, загальний розмір яких досягав десятків тисяч євро. У бельгійській прокуратурі вважають, що в мафіозну групу також входили ті, хто відповідав за контакти з гравцями та відмивання грошей.

Аргентинський тенісист Марко Трунжелліті підтвердив ZTF і Die Welt існування цієї злочинної схеми. Він розповів, що до нього зверталися організатори договірних матчів, про що він повідомив у Міжнародну федерацію тенісу (ITF). У бесіді з журналістами Трунжелліті зазначив, що беруть участь у договірних матчах як гравці турнірів нижчого рівня, так і тенісисти, що входять у топ-50.