Проти Tesla, Apple і Microsoft подали позов через загибель дітей у шахтах Конго. Вони добували кобальт для акумуляторів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Правозахисна організація IRAdvocates від імені 14 сімей загиблих і покалічених дітей Демократичної Республіки Конго подала колективний позов проти компаній Apple, Tesla, Dell, Microsoft та Alphabet (материнська компанія Google). Організація вказує, що діти постраждали, видобуваючи в шахтах кобальт, який компанії закуповують для виробництва літій-іонних акумуляторів.

Позов надійшов до суду Вашингтона. У ньому йдеться про пʼять смертей і серйозні травми, які діти отримали в шахтах британського трейдера Glencore. Трейдер продає метал іншому трейдеру Umicore, а він уже продає його технологічним компаніям.

Правозахисники в позові стверджують, що компанії знали про незаконну дитячу працю в шахтах Конго і, маючи «повноваження та ресурси», щоб контролювати ланцюжок поставок, не робили цього. Причиною смерті та травм дітей вважають бездіяльність корпорацій.

Сімʼї вимагають створити спеціальний фонд для оплати лікування та подальшого медичного нагляду за постраждалими в шахтах, а також відшкодування моральної шкоди. Суми компенсацій визначить суд.

Як пише The Guardian, у Glencore заперечують використання дитячої праці на важких роботах. За даними Amnesty International, у кобальтових шахтах працюють діти від семи років. ДР Конго видобуває 60% усього кобальту в світі.