Марина Порошенко йде з Українського культурного фонду. Бородянський заявив, що саме він ініціював її звільнення

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко написала заяву про дострокове припинення повноважень у фонді. Серед причин — тиск Офісу президента.

Про це вона повідомила у своєму відеозверненні.

«Кілька днів тому від міністра культури, молоді та спорту України на Наглядової ради Українського культурного фонду надійшла «пропозиція» достроково припинити мої повноваження як голови Наглядової ради. Зрозуміло, що цей крок ініційовано Офісом президента, і про культуру в цій ситуації там явно не думали. Очевидно, що у нас різні погляди на культуру взагалі, і на політичну культуру зокрема», — йдеться у зверненні.

Порошенко заявила, що єдина претензія до неї — її прізвище.

«Претензія до мене одна — моє прізвище. Я ношу його понад тридцять років і пишаюся ним. Воно увійшло в історію України, і ніхто — ні нинішній президент, ні міністр культури, — викреслити його не зможе. Тож прізвище міняти не збираюсь. І боротися за посаду також не буду. Я маю честь!» — наголосила Порошенко.

Згодом міністр культури Володимир Бородянський заявив, що саме він звернувся до Наглядової ради Українського культурного фонду з проханням розглянути питання про припинення повноважень Марини Порошенко на посаді голови наглядової ради.

«Переконаний, що для державної інституції, якою є УКФ, важливо залишатися поза політичними суперечками та виключити заполітизованість позиції голови наглядової ради. Марина Анатоліївна подала заяву на звільнення з посади голови наглядової ради УКФ», — написав він.

Бородянський додав, що нового Голову УКФ буде обрано на засіданні Наглядової ради у січні 2020 року.

  • Український культурний фонд був створений у 2017 році. Першою і до цього моменту єдиною головою фонду була експерша леді України Марина Порошенко. Призначення Порошенко стало предметом уваги «Схем» — журналістського розслідування «Радіо Свобода».