NYT: Люди Зеленського зустрілися з лобістами з трьох фірм, щоб налагодити нові звʼязки з Трампом

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Президент Володимир Зеленський наймає в США компанії лобістів, щоб налагодити теплі стосунки з Дональдом Трампом. Про це йдеться в статті The New York Times, авторами якої стали Кеннет Фогель і московський кореспондент видання Ендрю Креймер.

«Деякі стурбовані тим, що наймання лобістської фірми для звʼязків з Трампом може поставити під загрозу підтримку демократів. А дехто побоюється взагалі звʼязуватися з лобістами з компанії «К-Стріт» через справу Пола Манафорта», — зазначено в публікації.

У статті написано, що Зеленський дуже потребує підтримки Вашингтона. і в команді президента вже нібито помітний розкол через обговорення того, чи потрібно користуватися послугами американських лобістів.

Також наголошується, що дві з трьох компаній найманих експертів тісно повʼязані з Полом Манафортом. Зокрема, Mercury Public Affairs, з представником якої, лобістом Браяном Ланца, у листопаді в Києві зустрівся неназваний помічник Зеленського. Зустріч з ним організував американський адвокат Ендрю Мак, який минулого місяця зареєструвався в Міністерстві юстиції як лобіст Зеленського на добровільних засадах.

Інша компанія, повʼязана з Манафортом, яка нібито розглядалася командою Зеленського для лобіювання — Prime Policy Group. Її звʼязок із заарештованим Манафортом найстаріший — засновник компанії Чарлі Блек був його діловим партнером у 1980-х і 90-х роках. Раніше Prime Policy Group співпрацювала з колишнім нардепом Сергієм Тігіпком. Засновник компанії зазначив, що представники Зеленського не звʼязувалися з ним. Однак, якщо таке все ж станеться, Блек заявив, що лобісти Prime Policy Group не відмовлять українському президенту в наданні послуг.

Третя ймовірна компанія для зближення Зеленського з Трампом — Signal Group Consulting. Компанія ще в серпні опублікувала звіт про роботу, яку вона виконала для Зеленського під час його передвиборної кампанії. Згідно з документами, роботу виконували у Вашингтоні, в період між 3 квітня та 21 травня. За це лобісти отримали гонорар — $60 тисяч. Зазначимо, раніше Зеленський заявляв, що не потребує таких послуг.

Крім того, американський адвокат Маркус Коен в жовтні 2019 року зареєстрував у Мінʼюсті США звіт про роботу з командою президента Володимира Зеленського. У ньому Коен пояснив, що допомагав Зеленському, тому що сподівався отримати посаду в українському уряді. Він не тільки зареєструвався в Мінʼюсті США як лобіст Володимира Зеленського, але і найняв компанію Signal Group Consulting, яка готувала візит керівника партії «Слуга народу» (і майбутнього голови СБУ) Івана Баканова до США в квітні цього року.

Подробиці зустрічі розповів телеканалу CNBC Майкл Рубіно. Він заявив, що сторони не обговорювали розслідування проти сина колишнього віцепремʼєра Джозефа Байдена, а йшлося лише про президентську кампанію Зеленського.