Зеленський заявив, що не просив нікого рекламувати його кандидатуру в США

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Президент Володимир Зеленський заявив, що не замовляв послуг із просування своєї кандидатури на території США. Про це глава держави повідомив на пресмарафоні на Kyiv Food Market, відповідаючи на питання главреда theБабеля Гліба Гусєва.

Питання стосувалося американського лобіста Маркуса Коена, який подав звіт у Мінʼюст США, де вказав Зеленського замовником послуг із просування.

«Я не просив нікого мене лобіювати в США. Я не просив нікого мене просувати. Моє прізвище фігурує, що він нібито за своїм бажанням лобіював нібито мої інтереси. Але я вказівок, грошей, прохань пану Коену не давав. Я в рамках кампанії зустрічався з багатьма людьми в США. Вони щось говорили, що хочуть нам допомагати, хотіли зрозуміти нашу позицію, напевно, серед них був пан Коен, там було багато людей і відбувався якийсь хаос. Можливо багато з них думали, що прийде час, і вони будуть якось представляти Україну на офіційному рівні. Але я завжди говорив їм: “Друзі, президент України — достатня посада, щоб не мати посередників у спілкуванні з лідерами інших держав”», — сказав Зеленський.

Про що йдеться?

Американський адвокат Маркус Коен у жовтні 2019 року зареєстрував у Мінʼюсті США звіт про роботу з командою президента Володимира Зеленського. У ньому Коен пояснив, що допомагав Зеленському, тому що сподівався отримати посаду в українському уряді. Він зареєструвався в Мінʼюсті США як лобіст Володимира Зеленського і найняв компанію Signal Group Consulting, яка готувала візит очільника партії «Слуга народу» (і майбутнього глави СБУ) Івана Баканова в США в квітні цього року.

Подробиці зустрічі розповів телеканалу CNBC Майк Рубіно. Він заявив, що сторони не обговорювали розслідування проти сина колишнього віцепремʼєра Джозефа Байдена, а лише обговорювали президентську кампанію Зеленського.