Епіфаній закликав Філарета припинити самоізоляцію і примиритися з ПЦУ

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Митрополит Епіфаній закликав почесного патріарха Філарета, УПЦ і УАПЦ примиритися і припинити самоізоляцію. Про це повідомляється на сайті ПЦУ.

«Закликати почесного патріарха Філарета і його оточення до примирення і припинення самоізоляції, затвердивши гарантії положення почесного патріарха Філарета та забезпечення умов його життя і діяльності в звʼязку із завершенням процедури ліквідації релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ-КП», — зазначено у зверненні ПЦУ.

Також відомо, що Собор, який зібрався сьогодні на честь річниці надання автокефалії, доручив Епіфанію «звернутися до української держави і міжнародного співтовариства в справі захисту свободи совісті та віросповідання в цілому в Україні і зокрема на окупованих територіях Криму і Донбасу».

Статутом була зафіксована спадкоємність назви УПЦ та УАПЦ, яка перейшла до ПЦУ. Як зазначив заступник голови управління Православної церкви України з зовнішніх звʼязків Євстратій Зоря в Facebook, Собор повністю підтримав політику Епіфанія щодо Православної церкви України.

У суботу, 14 грудня, ПЦУ на Соборі провела юридичну ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної церкви. Розширений архієрейський Собор був організований з нагоди річниці створення єдиної помісної церкви. Обʼєднавчий собор українських православних церков відбувся 15 грудня 2018 року.