Мінʼюст запускає в Україні фонд відшкодування коштів жертвам насильства

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Заступник міністра юстиції Олександр Банчук розповів, що Фонд відшкодування коштів потерпілим від насильницьких злочинів почне працювати в 2021 році. Про це він повідомив в інтервʼю «Цензор.Нет».

«Ми розраховуємо, що в середньому щороку такі виплати отримуватимуть від 10 до 20 тисяч потерпілих від насильницьких злочинів. Якщо людина загинула, то звернутися по компенсацію зможе хтось із її родичів. За надходженнями такий фонд становитиме приблизно 200—300 млн грн на рік. Це мінімальні прорахунки, які робили наші фахівці разом з представниками Консультативної місії Європейського Союзу», — заявив Банчук.

За словами заступника міністра, жертва зможе отримати кошти на фізичну та психологічну реабілітацію відразу після нападу, якщо надасть відповідні висновки судмедексперта і довідку з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Таким чином, жертві нападу не доведеться чекати затримання злочинця і закінчення розслідування, щоб отримати компенсацію. Відомо, що кошти фонду будуть поповнюватися за рахунок штрафів у кримінальних та адміністративних справах.