Рада створила ТСК для розслідування вбивства Гандзюк

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Верховна рада України підтримала за основу та в цілому проєкт постанови № 2302 «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для здійснення парламентського контролю за розслідуванням нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017—2018 років».

За це рішення проголосували 347 нардепів.

Очолив ТСК народний депутат Ігор Василів (фракція «Слуга народу»), а його заступником стала Соломія Бобровська («Голос»).

У пояснювальній записці зазначили, що метою ТСК є перевірка відомостей і зʼясування стану розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

Серед основних завдань ТСК: перевірка відомостей про напад на Гандзюк та інших громадських активістів; перевірка ходу розслідування нападів; збір інформації про факти нападів на активістів; ініціювання питання про притягнення винних до відповідальності.

  • 31 липня 2018 року на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні. Замовником убивства слідство вважає очільника Херсонської обласної ради Владислава Мангера. 11 лютого йому оголосили про підозру в організації злочину.
  • 6 червня Покровський районний суд Дніпропетровської області ухвалив вирок пʼятьом ексбійцям АТО, які брали участь у вбивстві Гандзюк. Тюремні терміни отримали Сергій Торбін (організатор), Микита Грабчук (облив кислотою), Віктор Горбунов (купив кислоту), Вʼячеслав Вишневський (був спостерігачем) і Володимир Васянович (був спостерігачем).