Тайвань готовий допомагати жителям Гонконгу, які залишають район. Влада острова бачить загрозу Китаю і для себе

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Уряд острова Тайвань підтримує громадян Гонконгу, які борються за «свободу і демократію», і буде допомагати переміщеним особам з напівавтономного китайського міста, якщо Пекін втрутиться з більшою силою, щоб придушити протести. Про це заявив глава МЗС острова Джозеф Ву, передає Associated Press.

Джозеф Ву сказав, що його уряд не бажає втручатися у внутрішні справи Гонконгу, і що чинного законодавства досить для того, щоб впоратися з протестувальниками. Але він додав, що поліція Гонконгу відповіла «невідповідною силою» на протести. За його словами, будь-яке втручання збройних сил материкового Китаю буде «новим рівнем насильства», який змусить Тайвань зайняти іншу позицію, допомагаючи тим, хто прагне залишити Гонконг.

«Якщо це станеться, Тайвань співпрацюватиме з міжнародною спільнотою для надання необхідної допомоги тим, хто переміщений в результаті насильства», — сказав Ву.

Китайські військові сили були розгорнуті в китайському місті Шеньчжень, недалеко від Гонконгу, з тих пір, як у червні розпочалися акції протесту. Ні вони, ні тисячі китайських військових, які знаходяться в гарнізоні в самому Гонконзі, досі не були розгорнуті для протистояння протестувальникам.

«Люди тут розуміють, що те, як китайський уряд ставиться до Гонконгу, стане майбутнім способом поводження з Тайванем. І те, що трапилося в Гонконзі, не надто приваблює тайванців», — пояснив глава МЗС Тайваню.

Зазначається, що комуністична партія Китаю тривалий час наполягає на тому, що Тайвань є частиною Китаю і має приєднатися до нього, навіть якщо це станеться примусово.

  • Тихоокеанська держава Тувалу відхилила пропозицію Китаю з будівництва штучних островів і підтримала Тайвань, який китайська сторона хоче взяти під своє управління за принципом «одна країна, дві системи», як у Гонконзі.
  • Тоді повідомлялось, що Китай посилює вплив у регіоні і, обіцяючи гроші та інфраструктуру, відвертає союзників Тайваню. «Китай купує наші острови і розглядає можливість створення військових баз у нашій частині світу», — пояснив міністр закордонних справ Тувалу Саймон Кофе.