Тувалу відмовила Китаю в будівництві штучних островів. Країна підтримала Тайвань, побоюючись китайських військових баз

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тихоокеанська держава Тувалу відхилила пропозицію Китаю з будівництва штучних островів і підтримала Тайвань, який китайська сторона хоче взяти під своє управління за принципом «одна країна, дві системи», як у Гонконзі.

Як повідомляє Rueters, міністр закордонних справ Тувалу Саймон Кофе заявив, що китайські компанії нещодавно звернулися до місцевих громад із проханням підтримати план будівництва на $400 млн, але за ними «явно стоїть китайський уряд».

Кофе запевняє, що Китай посилює вплив у регіоні і, обіцяючи гроші та інфраструктуру, відвертає союзників Тайваню. «Китай купує наші острови і розглядає можливість створення військових баз у нашій частині світу», — пояснив він.

Кофе висловив підтримку Тайваню і сказав, що його країна створює групу для обʼєднання чотирьох тайваньських союзників на Тихому океані — Маршаллових Островів, Палау, Науру і Тувалу.

Дії Китаю з розширення свого впливу вже стривожили Сполучені Штати та їхніх союзників, включаючи Японію, Австралію та Нову Зеландію. Два місяці тому на бік Китаю стали Кірібаті та Соломонові Острови. Тайвань зараз визнають тільки 15 країн.