Три країни бойкотуватимуть вручення Нобелівських премій

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Туреччина заявила, що приєднується до Албанії та Косово в бойкоті церемонії вручення Нобелівських премій 10 грудня. Таким чином, країни висловлюють протест проти вручення премії з літератури за 2019 рік Петеру Хандке, передає «Радіо Свобода».

Посол Туреччини в Швеції Хаккі Емре Юнт заявив 9 грудня, що турецький мовник Hurriyet не відвідає церемонію нагородження в Стокгольмі, де відбудуться щонайменше дві демонстрації проти Хандке. Раніше урядовці Туреччини закликали Шведську академію змінити рішення про присудження премії Хандке.

Міністр закордонних справ Косова Бегджет Паколлі заявив, що доручив послу в Швеції бойкотувати церемонію. Він вказав, що «письменник, який підтримував Мілошевича та його геноцид у Боснії та Косово, не заслуговує Нобелівської премії».

Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Албанії Гент Какай заявив про аналогічний крок, написавши у Twitter, що «виправдання жорстокості війни під час розпаду Югославії не повинно бути винагородженим».

Скандал з Нобелівською премією з літератури

10 жовтня Нобелівський комітет оголосив імена лауреатів премії за 2018 і 2019 роки з літератури. Ними стали польська письменниця Ольга Токарчук і Петер Хандке з Австрії. Через нагородження останнього розгорівся гучний скандал.

Вже наступного дня, 11 жовтня, письменницька організація PEN America розкритикувала присудження Нобелівської премії з літератури австрійцю Петеру Хандке.

«Ми приголомшені вибором письменника, який використав свій публічний голос, щоб підірвати історичну правду і запропонувати громадську допомогу тим, хто здійснював геноцид, як-от колишній президент Сербії Слободан Мілошевич і лідер боснійських сербів Радован Караджич», — йшлося у заяві організації.

Згодом стало відомо, що два експерти Нобелівського комітету з літератури покинули організацію — Крістофер Леандер і Гун-Брітт Сундстрем. У коментарі виданню Dagens Nyheter Сундстрем пояснила свою відставку присудженням Нобелівської премії Хандке. За словами Сундстрем, у самій Шведській академії та поза нею це рішення вважають «поглядом на літературу як на щось, що стоїть вище за політику». А це, за словами Сундстрем, «не її ідеологія».

А один із членів Шведської академії — Петер Енглунд — 6 грудня повідомив, що вирішив бойкотувати «нобелівський тиждень» (нагородження премією) через присудження премії з літератури Хандке.

Петер Гандке підтримував великосербську політику Слободана Мілошевича щодо війні в колишній Югославії в 90-і роки. У 1996 році письменник опублікував свої нотатки «Справедливість для Сербії», які розкритикували за «применшення воєнних злочинів», скоєних сербськими військовими.

Гаазький трибунал звинувачував Мілошевича у геноциді, зокрема вбивстві кількох тисяч мешканців Сребрениці, порушеннях законів війни та злочинах проти людства. Попри це, Хандке виступив з промовою на похороні Мілошевича.