«Борг Януковича»: Верховний суд Великої Британії починає розгляд скарги України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховний суд Великої Британії у понеділок починає розгляд скарг України та Росії на рішення апеляційного суду щодо суперечки про випущені в 2013 році Україною єврооблігації на $3 млрд, повідомляється на сайті суду.

Згідно з повідомленням, The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси Росії, оскаржує рішення апеляційного суду, який відправив справу на розгляд за повною процедурою, а також висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, загалом задоволена рішенням апеляційного суду, заперечує три тези з його рішення.

Наголошується, що Верховний суд планує завершити розгляд суперечки 12 грудня. Суддями будуть лорди Рід, Карнват, Ходж, Ллойд-Джонс і Кітчін.

Борг Януковича

Йдеться про судову суперечку про євробонди на суму $3 млрд, випущених Україною в 2013 році як позичка в Росії. Після втечі експрезидента українська влада відмовилася визнавати цей борг. У лютому 2016 року Росія подала до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд у березні 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України. Своїм рішенням суд зобовʼязав Україну сплатити Росії номінальну вартість єврооблігацій на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються у сумі $674 тис. за кожен день прострочення та частину витрат у межах розгляду.

Україна подала апеляцію, Апеляційний суд рішенням від 14 вересня 2018 року постановив, що суд першої інстанції повинен розглянути справу за повною процедурою. Апеляційний суд підтвердив правомірність відмови Україні у розгляді трьох з чотирьох підстав, заявлених нею з метою уникнути виконання зобовʼязань за цим єврооблігаціями. Одночасно суд констатував, що четвертий аргумент про те, що випуск єврооблігацій був зроблений під тиском Росії, не може бути відхилений без проведення всеосяжного судового процесу. Обидві сторони оскаржили це рішення у Верховному суді.