В Іспанії лікарі повернули до життя жінку, у якої на шість годин зупинилося серце

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Іспанії лікарі повернули до життя жінку, у якої на шість годин зупинилося серце

Одрі Меш в оточенні лікарів, 5 грудня 2019 року.

Facebook / Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus

В Іспанії лікарям вдалося повернути до життя жінку після шестигодинної зупинки сердця, повідомляє The Guardian.

Серце мешканки Великої Британії Одрі Меш зупинилося після переохолодження під час походу каталонськими Піренеями на початку листопада. Під час походу чоловік жінки помітив, що дружина стала говорити дивно та незвʼязно. Після цього вона перестала рухатися і втратила свідомість.

Чоловік зателефонував друзям, які допомогли пожежникам і рятувальникам знайти їх і розпочати операцію на вертольоті. Але погана погода ускладнила операцію. До моменту прибуття рятувальників у жінки було сильне переохолодження і температура її тіла впала до +18 °C.

Потерпілу доставили в одну з лікарень Барселони, у якій є апарат екстракорпоральної мембранної оксигенації (Ecmo). Зазначають, що Ecmo бере на себе роботу серця і легенів, насичуючи киснем кров поза тілом, а потім знову повертаючи її до кровоносної системи. Як пише видання, Ecmo ніколи не використовувався в Іспанії для реанімації. Але до вечора того дня температура тіла Меш підвищилася до 30 градусів, і лікарі знову спробували перезапустити її серце, використовуючи дефібрилятор.

Доктор Едуардо Аргудо сказав, що у лікарні вирішили використовувати Ecmo, «щоб виграти деякий час, за який її мозок міг отримувати кисень, поки лікарі усували причину зупинки серця». «Хоча гіпотермія повинна була вбити Одрі, вона також врятувала її, тому що її тілу — і насамперед мозку — не стало гірше. Якби вона довго перебувала з зупинкою серця в нормальній температурі тіла, ми б підтвердили її смерть», — додав лікар.

Жінка провела шість днів у відділенні інтенсивної терапії, де лікарі спостерігали за можливими ознаками неврологічних ушкоджень. Меш, вчителька англійської мови, що живе в Барселоні понад два роки, сказала, що повертається до нормального життя і що випробування не завадить їй знову вирушити в похід.