У США вчені вперше «заморозили» пацієнта, щоб усунути смертельні травми

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У США вчені заявили, що вперше «заморозили» пацієнта для того, щоб усунути його смертельні ушкодження, повідомляє New Scientist.

Дослідження проводить медичний факультет Університету Меріленда. Учасниками проєкту є постраждалі від вогнепального чи ножового поранення або від зупинки серця. Зазначається, що з такими пацієнтами «можна працювати лише кілька хвилин», при цьому вірогідність того, що вони виживуть, становить лише 5%.

Техніка, яку застосовують науковці, включає в себе швидке охолодження тіла людини приблизно до мінус 10—15 градусів шляхом заміни всієї його крові крижаним фізіологічним розчином. Мозкова діяльність пацієнта при цьому практично повністю припиняється. Потім тіло відʼєднують від системи охолодження і переміщують в операційну.

Після цього хірургічна бригада має 2 години, щоб усунути травми людини, перш ніж тіло розігріється і серце перезапуститься. Учені підкреслюють, що при нормальній температурі тіла клітинам необхідний постійний запас кисню для вироблення енергії. Коли серце перестає битися, кров більше не доставляє кисень до клітин. Без кисню мозок може жити близько 5 хвилин, перш ніж відбудуться незворотні ушкодження. Однак зниження температури тіла і мозку сповільнює або зупиняє всі хімічні реакції в клітинах, які внаслідок цього потребують меншої кількості кисню.

Випробування схвалило Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA). Організація звільнила проєкт від необхідності отримувати згоду пацієнта, оскільки травми учасників можуть призвести до летального результату.