У Казахстані художник прийшов під посольство України з плакатом із зображенням осла. Він хотів вибачитися за слова президента Токаєва про Крим

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Казахстані художник прийшов під посольство України з плакатом із зображенням осла. Він хотів вибачитися за слова президента Токаєва про Крим

Асхат Ахмедьяров

Askhat Akhmedyarov / Facebook

Казахстанський художник Асхат Ахмедʼяров 5 грудня прийшов до будівлі посольства України в Нур-Султані з плакатом з написом українською мовою «Вибачте за нього» та зображенням голови, імовірно, осла. Його практично одразу схопили працівники спеціалізованої служби охорони, пише «Радио Азаттык».

Художник прийшов під посольство просити вибачення в народу України за недавні слова президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, який заявив, що в його країні не називають ситуацію в Криму анексією з боку Росії.

Охорона не дозволила художнику розгорнути плакат під стінами посольства. Його не затримували, але плакат забрали. Представники посольства відмовилися коментувати подію журналістам.

Напис на плакаті Ахмедʼярова, скоріш за все, є відсиланням до заяви глави Меджлісу кримсько-татарського народу Рефата Чубарова, який, коментуючи слова Токаєва, вжив кримсько-татарське прислівʼя Dedelerımız söyler edı: eşekten at olmaz («Наші діди говорили: віслюк не стане конем»).

Що сталося?

Ставленик колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Касим-Жомарт Токаєв напередодні свого державного візиту 5 грудня в Німеччину заявив, що уряд у Нур-Султані вважає за краще не називати захоплення Росією українського півострова Крим в 2014 році анексією.

«Ми не називаємо те, що сталося в Криму, анексією. Те, що сталося, то сталося. Анексія — це занадто важке слово стосовно Криму», — заявив Токаєв в інтервʼю телепрограмі «Нємцова. Інтервʼю», опублікованому 4 грудня на сайті Deutsche Welle.

МЗС України засудило слова Токаєва і пообіцяло казахстанській стороні дипломатичний демарш: «Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга. Слова Президента Республіки Казахстан не тільки суперечать […] засадам українсько-казахстанських стосунків, а й міжнародно-визнаній позиції, зафіксованій у резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 р. Особливо прикро, що такі слова Президента Казахстану прозвучали напередодні міністерського засідання ОБСЄ. Казахстанській стороні будуть зроблені відповідні демарші».

У Казахстані має відбутися зустріч посла України з представниками МЗС Казахстану для обговорення ситуації з висловлюваннями Токаєва.