Зонд NASA виявив поблизу Сонця незрозумілі явища

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Зонд NASA виявив поблизу Сонця незрозумілі явища

Wikipedia

Сонячний зонд NASA Parker Solar Probe виявив інтенсивні енергетичні хвилі та сонячні вітри, швидкість яких вища, ніж передбачали будь-які моделі, повідомляє Vice.

«На наш превеликий подив, до того моменту, коли ми дісталися до близької точки, сонячний вітер рухався навколо Сонця зі швидкістю 35—50 км\с. Це приблизно в 15—25 разів швидше, ніж передбачають стандартні сонячні моделі, тому нам не вистачає чогось насправді фундаментального в наших стандартних моделях Сонця — як воно обертається і як йде вітер, і це справді цікаво», — сказав професор космічних наук в Університеті Мічиган Джастін Каспер.

Parker також був атакований серією надзвичайно інтенсивних альфвенівських хвиль у сонячному вітрі. У міжпланетних місіях вже давно спостерігаються менш енергійні альфвенівські хвилі, які являють собою брижі, що течуть через намагнічену плазму від Сонця. Але Parker першим зафіксував ці «гігантські хвилі-ізгої» біля нашої зірки.

«Час від часу, раптово, протягом декількох секунд швидкість вітру зростає приблизно на 300 000 миль на годину», — пояснює Каспер. Ці піки настільки сильні, що вони спотворюють і скручують магнітне поле, проходячи через нього.

Хоча механізм, що лежить в основі цих хвиль, досі невідомий, їхня сила може допомогти пояснити дві найбільші загадки про Сонце: чому сонячна корона, або атмосфера Сонця, приблизно в 1000 разів гарячіша за його поверхню і чому на певній відстані від Сонця сонячний вітер раптово прискорюється до надзвукових швидкостей.