Суд над Маском за позовом британського дайвера: винахідник просить не сприймати буквально слово «педохлопець»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Засновник Tesla і SpaceX Ілон Маск в суді Лос-Анджелеса попросив не сприймати буквально його вираз «педохлопець» на адресу британського дайвера Вернона Ансворта. Про це повідомляє Reuters.

«Цей вираз досить часто зустрічається в англомовному світі. Коли когось називають pedo guy, мають на увазі, що він жахливий. Якби ви запитали у кого-небудь, що означає цей вислів, вам би відповіли «жахливий», — заявив Маск. Винахідник пояснив, що виріс у Південній Африці, а там цей вираз використовують, коли хочуть образити чиюсь зовнішність або поведінку.

Також Маск додав, що йому не варто було так реагувати у відповідь на агресію з боку Ансворта. «Я думав, що він просто якийсь випадковий огидний хлопець, який не мав відношення до рятувальної операції», — пояснив засновник Tesla.

Про що йдеться?

64-річний британський фінансист і дайвер Вернон Ансворт у 2018 році допоміг врятувати 12 тайських хлопчиків з підводної печери Тхам Луанг — четвертого за величиною печерного комплексу Таїланду. Діти з екскурсоводом збиралися пройти до пляжу Паттайя, написати на стінах печери свої імена і повернутися назад. Але під час екскурсії почався сильний дощ, і вони не змогли вибратися — тунелі, що зʼєднують печери, затопило.

Щоб вивести дітей із затопленої печери, організували рятувальну операцію, яка широко висвітлювалася у ЗМІ. До порятунку дітей долучився весь світ, в операції брали участь близько 100 дайверів і майже дві тисячі волонтерів. Свою допомогу запропонував також Ілон Маск. Він заявив про намір побудувати на SpaceX невелику субмарину. Її корпус представляв би собою порожню трубу для подачі рідкого кисню від паливної системи ракети Falcon 9. Але рятувальники відхилили цю ідею, назвавши її непрактичною. А Ансворт, який брав участь в операції, назвав пропозицію Маска піаром.

У відповідь Маск опублікував твіт: «Ми підготуємо підводний човен, щоб він проник у печеру. Пробач, педохлопець [pedo guy], ти сам напросився». За це Ансворт у 2018 році подав до суду на Маска, він назвав натяки на педофілію необґрунтованими і зажадав від засновника Space $75 тис. за моральну шкоду.

На судовому засіданні Маск сказав: «Я не збирався звинувачувати пана Ансворта в педофілії. У відповідь на його зауваження в інтервʼю CNN я хотів образити його, висловивши свою думку, що він здавався гидким». Наступне засідання суду призначили на 2 грудня.