Британський дайвер подав до суду на Маска. Причина ніяк не повʼязана з проектами винахідника

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Британський дайвер подав до суду на Маска. Причина ніяк не повʼязана з проектами винахідника

David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Вернон Ансворт, британський дайвер, який брав участь у порятунку дитячої футбольної команди в Таїланді, подав до суду на Ілона Маска, стверджуючи, що той обізвав його «педо-хлопцем». Про це пише The Guadian.

Що це за історія?

У червні 12 дітей з футбольної команди вирушили разом з тренером на екскурсію в печеру Тхам Луанг, четвертий за величиною печерний комплекс Таїланду. Діти збиралися пройти до пляжу Паттайя, написати на стінах імена й повернутися назад. Але під час екскурсії почався сильний дощ, і їм це не вдалося. Тунелі, що зʼєднують печери, через зливи затопило водою.

Після цього для визволення дітей з пастки організували рятувальну операцію, у якій брали участь близько 100 дайверів і майже дві тисячі волонтерів. Свою допомогу запропонував також Ілон Маск.

До чого тут Маск?

Маск висунув пропозицію побудувати за допомогою SpaceX невеликий човен. Його корпус повинен був мати вигляд порожньої труби для подачі рідкого кисню від паливної системи ракети Falcon 9. Проте рятувальники відхилили цю ідею, назвавши її непрактичною.

Як завʼязався скандал?

Один з учасників спецоперації, британець Вернон Ансворт, в інтервʼю СNN розкритикував ідею Маска, звинувативши винахідника в відсутності потрібних для побудови підводного корабля навичок. Він назвав це PR-ходом Маска і порадив йому «засунути ідею туди, де болить».

Це інтервʼю настільки розлютило Маска, що той написав кілька гнівних повідомлень в Twitter, одне з яких звучало так:«Вибач, педо-хлопче, але ти справді напросився на це».

Через деякий час, як стверджує Ансворт, Маск навіть звинуватив його в тому, що той приїхав до Таїланду, щоб «бути з 12-річною нареченою». Пізніше засновник Tesla видалив твіти й публічно вибачився перед Ансвортом.

Що тепер?

Позов поданий до федерального суду Лос-Анджелеса. Дайвер вимагає не менше 75 тисяч доларів компенсації. Як додає видання, Ансворт також вирішив звернутися до британських судів.

На початку вересня акції Tesla впали на 6% після того, як Ілон Маск покурив марихуану в прямому ефірі.