Танкіст-«кіборг» Межевікін не пройшов атестацію в ЗСУ. Він говорить, що «її не було», а в Міноборони обіцяє розслідування

Автори:
Костя Андрейковець, Оксана Коваленко
Дата:
Танкіст-«кіборг» Межевікін не пройшов атестацію в ЗСУ. Він говорить, що «її не було», а в Міноборони обіцяє розслідування

Евгений Межевикин / Facebook

Підполковник, танкіст-«кіборг» і Герой України Євген Межевікін (позивний «Адам») не пройшов атестацію у Збройних силах і був визнаний «невідповідним посаді». У своєму Facebook він написав, що його рік як намагалися зняти з посади і за цим стоїть підполковник з підготовки С. Літвінов.

«Ай, Літвінов — молодець. Ору. Тепер мене потрібно по атестації прибрати з посади. Начальник, якому місце на лаві підсудних і [потрібен] розгляд отриманих нагород, оцінює підлеглих. На початку 2019 підмінити не вдалося, чекали рік», — написав Межевікін.

Він також опублікував фото атестаційного бланка з балами з фізпідготовки, вогневої підготовки та практичних вмінь. Виходячи з документа, Межевікін часто був на лікарняному й не справлявся з поставленими завданнями.

У коментарі theБабелю Межевікін сказав, що не знає, яким чином проводилась атестація. «Фактично атестації не було, звідки він [Літвінов] узяв такі показники — мені невідомо. Зараз мене викликали до Міноборони», — сказав він.

Після його допису низка активістів та волонтерів обурилися, що одного з кращих танкістів країни «технічно зливають» з військ.

Міністр оборони Андрій Загороднюк після збурень волонтерів заявив, що призначить службове розслідування і бере питання під свій особистий контроль.

«Окремо хочу звернутися до командирів. Ви маєте чітко розуміти, що кожен воїн з бойовим досвідом — це наша найбільша цінність. Ми повинні підтримувати їх і мотивувати служити в ЗСУ, а не створювати перепони та оцінювати їхню роль виключно за «оцінними картками», — написав міністр.

У Міноборони, Генеральному штабі та Командуванні Сухопутних військ theБабелю не змогли розповісти про атестацію та як вона проводилася. У Генштабі зазначили, що Межевікін оцінювався не як член бойового екіпажу танка, а як начальник одного з відомств Сухопутних військ. У СВ кажуть, що танкіст зараз перебуває у відрядженні, і «все з цього питання вже написав міністр оборони».

  • Межевікін зі своїм екіпажем 1-ї танкової бригади брав участь у боях поблизу Пісок, Авдіївки, Зеніта. Брав участь у боях по периметру Донецького аеропорту. У 2015 році Петро Порошенко присвоїв йому звання Героя України.
  • Київський апеляційний суд більш ніж утричі зменшив заставу для начальника Головного управління Міністерства оборони Дмитра Марченка, якого підозрюють у закупівлі бракованих бронежилетів. Суд призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 3 січня з можливістю внесення застави в 20 млн грн.