Денісова: Активіста «Автомайдану» Якименка катують у колонії в Саратовській області

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Українця Володимира Якименка, якого незаконно засудили й утримують у виправній колонії в Саратовській області Росії, катують ненаданням невідкладної медичної допомоги. Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її даними, у Якименка суттєво погіршився стан здоров’я. «Він страждає від болю в животі та ключиці, також має проблеми з зубами. Попри наявні проблеми зі здоров’ям, медичні працівники пенітенціарної установи не надають необхідної допомоги нашому співгромадянину. Більше того, громадянина України під тиском змусили підписати відмову від повного медичного обстеження», — повідомила омбудсмен.

Вона додала, що працівники виправного закладу застосовують до нього фізичне насильство, — бʼють по нирках, виводять на вулицю при мінусовій температурі та змушують роздягатися до гола, після чого починають проводити тривалий огляд особистих речей. «Є факт про упереджене ставлення до нього через його громадянство. Йому було видане взуття, яке не підходить за розміром, що призвело до травм ніг. Дружині Володимира адміністрацією виправної колонії було відмовлено в прийнятті посилки з теплими речами та ліками для ув’язненого без пояснення причин», — зазначила Денісова.

Омбудсмен звернулася до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням у найкоротший термін посприяти проведенню повного медичного обстеження та надати Якименку медичну допомогу.

Хто такий Якименко?

Волонтера Якименка затримали 11 червня 2017 року на адмінкордоні з Кримом. Його звинуватили в перевезенні наркотиків і засудили на 15,5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму міста Пугачова, Саратовська область. Сімʼя Якименків мешкає в смт Чаплинка, розташованому поруч з адміністративним кордоном Криму, і Володимир часто перетинав кордон, працюючи таксистом.

«Ще тільки в перші дні, як його затримали на російській митниці, три дні його катували, вибиваючи зізнання, що він усе-таки віз наркотики. Це їм вдалося, звичайно, адже після таких тортур ніхто не зможе витримати. Йому надягали протигаз, закривали доступ до повітря до втрати свідомості, потім били по голові. Також йому неодноразово було запропоновано, щоб він співпрацював з ФСБ Росії, на що він не погоджувався, за що його катували. Крім того, його катували після суду, на етапі в колонію, де він перебуває зараз. Примушували його навіть підписувати, що в нього був напад епілепсії, тому він нібито впав зі стільця, ударився обличчям об стіл. Адже треба було виправдати наслідки побиття. Від нього вимагали, щоб він розповідав про військових і представників влади, які з ним були на фотографіях у Facebook. Вимагали розповісти про розташування Збройних сил України на кордоні з Кримом, дати номери телефонів певних осіб», — повідомила журналістам дружина Якименка.

Про тортури Володимир Якименко розповів дружині під час їхнього побачення в СІЗО.