Вбивство сина Соболєва: суд обрав запобіжний захід обом підозрюваним

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Шевченківський суд міста Києва 4 грудня обрав запобіжний захід обом підозрюваним у вбивстві сина депутата Київської облради Вʼячеслава Соболєва. Про це у Facebook написала речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

«2 місяці тримання під вартою без права на заставу [...] Саме засідання відбувається у закритому режимі, у зал допущені лише сторони. Таке рішення суд ухвалив перед початком засідання, зваживши на клопотання сторони захисту, а також на те, що відносно підозрюваних наразі здійснюються заходи безпеки», — написала вона.

У коментарі theБабелю Максимець уточнила, що запобіжний захід було обрано підозрюваному, який здійснив постріл в автомобіль Соболєва. Слухання справи щодо обрання запобіжного заходу другому підозрюваному розпочнеться через годину, прокуратура проситиме йому також два місяці тримання під вартою без права застави.

Укрінформу Максимець назвала імʼя заарештованого — Андрій Лаврега.

Після перерви суд ухвалив рішення і щодо другого підозрюваного — його заарештували на 2 місяці без права на заставу.

Під час перерви Вʼячеслав Соболєв вийшов до журналістів та назвав імена людей, які повинні пройти перевірку на детекторі брехні, щоб довести свою непричетність до замаху на нього.

«Двоє суддів, які за час роботи стали мільярдерами, у яких по 300 апартаментів в Іспанії, Австрії — Ємельянов, Татьков. [...] Брославський і Малік. Думаю ви не одного разу чули ці прізвища [...] Крупний спеціаліст Микола Будика, який постійно намагається прикриватись своїм братом. [...] Є така дівчина, якій 20 років свого життя я присвятив, яку навчав, виховував, Євгенія Бурун, яка з початку війни живе в Донецьку і дуже успішно займається бізнесом. Михайло Іванюк, думаю він мене почує, Міш, присядь на детектор брехні та покажи, що ти ні від кого не ховаєшся і в тебе совість чиста. [...] Олександра Грановського, знаєте такого? Саша, присядь на детектор, я хочу почути, що ти розкажеш», — повідомив він журналістам.

Соболєв додав, що має ще одне прізвище підозрюваного у замовленні замаху на нього, проте він його «залишить для себе».

На слова Соболєва вже відреагував екснардеп Олександр Грановський. Він заявив, що готовий пройти поліграф.

«Слава Б-гу, що Слава не вважає, що я особисто до цього причетний, але чомусь думає, що мені можуть бути відомі якісь обставини цієї трагедії», — додав він.

Що сталось?

Близько пʼятої години вечора 1 грудня в Києві, на перетині вулиць Тарасівської та Льва Толстого обстріляли Range Rover Вʼячеслава Соболєва. Він встиг ухилитися під час пострілу, і куля потрапила в його 3-річного сина. Дитина померла по дорозі в лікарню.

Вже наступного дня, 2 грудня, поліція повідомила про затримання двох підозрюваних у вбивстві дитини. За даними ЗМІ, підозрювані — ексбійці 8-го батальйону «Аратта» Української добровольчої армії на прізвище Лаврега та Семенов. У «Правому секторі» відхрестилися від підозрюваних.

3 грудня прокуратура повідомила затриманим про підозру за п.2, 11, 12 ч.2 ст.115 (умисне вбивство малолітньої дитини, вчинене на замовлення) КК України. Злочин карається позбавленням волі на строк від десяти до пʼятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

Також прокуратура Києва розповіла подробиці злочину. Зʼясувалося, що підозрювані зняли кімнату в хостелі навпроти ресторану, з якого виходив Соболєв. Стрілець засів на балконі, а другий — стежив біля самого ресторану. Замах на Соболєва був замовним.