СБУ оголосила Цемаха в розшук

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
СБУ оголосила Цемаха в розшук

Одноклассники / Владимир Цемах

Служба безпеки України оголосила в розшук підозрюваного у справі про катастрофу МН17 Володимира Цемаха. Про це йдеться на сайті МВС.

Цемаха звинувачують в участі в терористичній групі та вчиненні терористичного акту, що призвів до загибелі людей.

Датою зникнення зазначають 23 вересня 2019 року.

Водночас його донька Марія заявила російському виданню «Риа», що її батько ні від кого не ховається: «Нічого не отримували ні на пошту, ні по інтернету, на звʼязок ніхто з нами не виходить, батько ні від кого не ховається. Це було очікувано, знову потрібен якийсь" шум "навколо цієї справи, звідси такі заяви».

2 грудня прокуратура Нідерландів заявила, що Росія відмовилась видавати Цемаха та дозволила йому виїхати з країни.

Згідно з повідомленнями у ЗМІ, Цемах уже повернувся до свого житла на окупованих територіях Донбасу, звідки видати його Нідерландам не можуть.

  • Колишнього «командира ППО» міста Сніжне Володимира Цемаха в червні 2019 року затримали українські спецслужби. Є архівне відео, на якому Цемах зізнається в причетності до трагедії Boeing МН17, а саме — що він переховував ракетну установку, з якої бойовики збили літак.
  • Цемаха вивезли з Донбасу 27 червня. Нідерланди просили видати його, але Україна включила його в обмінний список полоненими на вимогу Росії. 7 вересня Україна та Росія завершили обмін полоненими. Цемаха повернули Росії. Після обміну в інтернеті почали видаляти відео, де Цемах розповідає, як ховав установку «Бук», з якої збили малайзійський літак.
  • 11 вересня Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха зі свідка на підозрюваного. Пізніше донька Цемаха опублікувала в соцмережі пост, у якому повідомила, що повернулася з батьком на окупований Донбас.