Прокуратура Нідерландів: Росія відмовилась видавати Цемаха та дозволила йому виїхати з країни

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Прокуратура Нідерландів: Росія відмовилась видавати Цемаха та дозволила йому виїхати з країни

Гонтар Володимир / УНИАН

2 грудня Державна прокуратура Нідерландів повідомила російські органи влади про свої висновки щодо запиту країни про тимчасовий арешт Володимира Цемаха, який, імовірно, причетний до авіакатастрофи MH17. Про це йдеться у висновку Національної прокуратури Нідерландів.

«Державна прокуратура Нідерландів дійшла висновку, що Росія охоче дозволила пану Цемаху покинути Російську Федерацію і відмовилася виконати прохання Нідерландів. Перебуваючи в рамках Європейської конвенції про екстрадицію, вона була зобовʼязана це зробити», — йдеться у повідомленні.

Під час затримання Цемаха в Києві Обʼєднана слідча група (JIT) кілька разів допитувала його, але не змогла перешкодити вивезенню Цемаха до Російської Федерації 7 вересня 2019 року в рамках обміну полоненими.

Щоб запобігти ухиленню Цемаха від слідства, Державна прокуратура Нідерландів негайно просила РФ його заарештувати для екстрадиції до Нідерландів.

«Російська Федерація не видає власних громадян, але оскільки пан Цемах є громадянином України, жодних перешкод для його екстрадиції не було. Перш ніж літак із обміненими вʼязнями приземлився в Москві, прокуратура Нідерландів отримала підтвердження, що Росія отримала запит на арешт пана Цемаха», — зазначили у висновку.

Коли його негайний арешт не відбувся, нідерландська сторона кілька разів звʼязувалась з російською владою та повідомляла про можливий ризик виїзду Цемаха (оскільки були повідомлення, що він хоче повернутися на окупований Донбас).

19 листопада 2019 року Державна прокуратура Нідерландів отримала повідомлення від російської влади про те, що запит на арешт Цемаха не може бути виконаний, оскільки ніякої інформації щодо місця перебування пана Цемаха в Російській Федерації начебто немає. Згідно з повідомленнями ЗМІ, пан Цемах вже повернувся до свого житла на окупованих територіях Донбасу, звідки видати його не можуть.

  • Колишнього «командира ППО» міста Сніжне Володимира Цемаха в червні 2019 року затримали українські спецслужби. Є архівне відео, на якому Цемах зізнається в причетності до трагедії Boeing МН17, а саме — що він ховав ракетну установку, з якої бойовики збили літак.
  • Цемаха вивезли з Донбасу 27 червня. Нідерланди просили видати його, але Україна включила його в обмінний список полоненими на вимогу Росії. 7 вересня Україна і Росія завершили обмін полоненими. Цемаха повернули Росії. Після обміну в інтернеті почали видаляти відео, де Цемах розповідає, як ховав установку «Бук», з якої збили малайзійський літак.
  • 11 вересня Нідерланди перекваліфікували Володимира Цемаха зі свідка на підозрюваного. Пізніше донька Цемаха опублікувала в соцмережі пост, у якому повідомила, що повернулася з батьком на окупований Донбас. Пізніше стало відомо, що бойовики намагалися знищити Цемаха разом з українською розвідгрупою і медиками, коли його вивозили з окупованого Донбасу.