Проблему водопостачання Донбасу вирішують технологією очищення шахтних вод. Її протестували в Алчевську

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр розвитку громад і територій Альона Бабак розповіла про технологію очищення води, яку планують застосовувати по всьому Донбасу, щоб вирішити проблему водопостачання.

Про це вона розповіла в програмі «Суботнє інтервʼю» на «Радіо Свобода».

«В Україні є технології, і вони вже відпрацьовані в Алчевську, з очищення шахтних вод. І сьогодні представники університету імені Сікорського разом з представниками бізнесу готують пропозицію щодо використання технології очистки шахтних вод, зокрема для Торецька. Я не кажу, що це єдина технологія, яка можлива», — сказала Бабак.

За її словами, проблема з нестачею води та її очищенням спостерігається не тільки в Донецькій і Луганській областях, але й в Херсонсокій. Вода в областях має дуже високий вміст солі, тому необхідно її опріснювати. Міністр зазначила, що проєкти технології недорогі та вимагають в середньому 300 тис. грн з бюджету.

Нестача води в містах Донбасу дуже актуальна і серйозна. Приміром, місто Торецьк отримує воду з окупованої Горлівки, а обʼєкти компанії «Вода Донбасу» часто потрапляють під обстріл, що призводить до перебоїв у водопостачанні.