Шість країн Європи приєдналися до системи INSTEX, щоб торгувати з Іраном в обхід санкцій США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Бельгія, Данія, Фінляндія, Нідерланди, Норвегія і Швеція приєдналися до фінансової системи INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges), яка дозволяє вести торгівлю з Іраном в обхід санкцій США.

Про це повідомляє The Guardian.

За цією системою, яку запустили Німеччина, Франція та Велика Британія влітку 2019 року, Іран буде постачати нафту, а також інші товари або послуги вже у девʼять країн ЄС.

Напередодні шість згаданих країн у спільній заяві зазначили, що «надають великого значення збереженню і повній реалізації Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми усіма зацікавленими сторонами».

  • Механізм INSTEX був створений у січні 2019 року після виходу США з СВПД і відновлення санкцій проти Ірану, які були спрямовані на зведення експорту нафти до «нульового значення». Схема торгівлі в обхід санкцій полягає в тому, що Іран постачає нафту та інші товари, а гроші від продажу надходять у європейські компанії, які постачають іранцям продовольство і промислові товари. У той же час США можуть вводити санкції проти компаній, які торгують з Іраном.
  • Іран 7 листопада відновив збагачення урану на підземному ядерному обʼєкті «Фордо», де встановлено 1044 центрифуги.