Науковці розробили кишкову паличку, яка харчується вуглекислим газом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Науковці розробили кишкову паличку, яка харчується вуглекислим газом

Unsplash / Drew Hays

Дослідники з Інституту Вейцмана, що в Ізраїлі, отримали штам кишкової палички, здатний до автотрофного харчування: може перетворювати вуглекислий газ на органічні речовини. Про це йдеться у дослідженні, яке опублікували в науковому журналі Cell, що спеціалізується на біології.

Створений в лабораторії штам кишкової палички може бути використаний для створення біопалива з нижчим рівнем викидів, ніж традиційні методи виробництва.

Спершу команда вчених відредагувала гени кишкової палички, а потім додала ген бактерій, які отримуюють енергію з повітря.

Після цього бактеріям дали досить цукру, щоб вони не померли з голоду, і надали необмежений доступ до СО2 і метілформіата. Новим поколінням бактерій вчені залишали все менше і менше цукру. Приблизно через 200 днів деякі кишкові палички повністю перейшли на вживання CO2.

Наразі бактерії використовуються для виробництва антибіотиків, палива і графена, але для цього їм потрібно вживати велику кількість цукру у вигляді кукурудзяного сиропу. Але нові бактерії харчуються лише CO2, що робить кінцеві продукти і паливо, які вони виробляють, нейтральними щодо вуглецю.

Науковці поки що не впевнені, що новий штам бактерій вдасться використовувати в промисловому фармвиробництві — для цього необхідно провести додаткові дослідження.