«Суть підмінена лозунгами і пустими балачками». Голова Нацслужби здоровʼя Петренко озвучив причини своєї відставки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Голова Національної служби здоровʼя Олег Петренко пояснив причини власної відставки суперечками з новою командою міністра. Про це він розповів Lb.ua.

«Була велика кількість суперечок. Суперечки — це нормально, насправді, ніхто не має права на остаточну істину, в тому числі і я. Але, на жаль, від своїх опонентів я не чув ніяких аргументів і ніякої конкретики. Це були безплідні дискусії», — заявив Петренко, відповідаючи на питання, що стало вирішальним фактором його відставки.

Іншими чинниками Петренко назвав відсутність міжурядової структури, яка мала б відповідати за імплементацію медичної реформи. «Це не викликало достатньої уваги з боку політичної команди, яка займається трансформацією системи охорони здоров’я. І не було ніякої відповіді, яка дозволила б думати, що буде рух у цьому напрямку. Навпаки, вони дали зрозуміти, що здатні впоратися самі. Але мені здається, що ці люди переоцінюють свої сили і недооцінюють ті ризики, які можуть виникнути в процесі імплементації такої структурно складної реформи», — пояснив Петренко.

Крім того, третьою причиною очільник НСЗУ назвав включення до програми медичних гарантій реімбурсації інсулінів та оплати за послуги гемодіалізу, що від початку було заплановано на 2021 рік. «Ми пропрацювали цю тему і зрозуміли, що ні, тут не можна йти простішим шляхом, а треба робити так, як ми звикли — з обліком і правильними рішеннями, в тому числі електронними ... Мені на це відповіли, що в них політичні зобов’язання і взагалі це можна зробити за два тижні, мовляв, чим ви тут займаєтеся. Так сказали представники політичної команди, її очільники. У не дуже приємній для мене формі. Я, по-перше, нікому не дозволю із собою так розмовляти. По-друге, якщо це стосується справи, за яку я взявся і за яку я несу відповідальність, я буду категоричним», — заявив він.

Також Петренко розкритикував діяльність чинного міністра охорони здоровʼя Зоряни Скалецької. Лідерство міністра сьогодні, на мій погляд, досить хаотичне. Було очевидно, що не можна брати на себе відповідальність за цілу галузь, не готуючись до цього і, не маючи команди, приймати запропоновану команду, а потім починати її змінювати. Зараз ми підходимо до дуже важливої стадії — імплементації реформи. І в цій ситуації міністерство схоже на мурашник — усі кудись біжать з якимись паперами, але насправді суть підмінена лозунгами і пустими балачками», — поскаржився Петренко.