З 28 листопада почав діяти новий порядок перетину лінії розмежування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З 28 листопада набув чинності новий порядок перетину лінії розмежування. Про це повідомляє пресслужба Держприкордонслужби.

Порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій затверджений постановою Кабінету міністрів.

В’їзд/виїзд осіб, у тому числі транспортних засобів, за допомогою яких вони переміщуються, а також переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з таких територій здійснюється виключно через визначені контрольні пункти. Їх кількість та місцезнаходження визначаються рішенням командувача об’єднаних сил.

Для перетинання лінії розмежування іноземцями та особами без громадянства необхідно пред’явити будь-який документ, визначений ст. 15 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» і мати дозвіл фізичній особі.

Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території (ТОТ) можуть слідувати за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі.

Також у Держприкордонслужбі наголошують про вимоги щодо неповнолітніх українців.

Так, громадяни України, які не досягли 14-річного віку, прямують на ТОТ за паспортом громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтвом про народження, а громадяни України віком від 14 до 16 років — за паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон з дотриманням вимог п. 3—6 Правил, передбачених Постановою Кабміну від 27 січня 1995 р. № 57. Дозвіл фізичній особі на них видається особі, яка здійснює супровід.

При цьому не вимагається нотаріально посвідчена згода другого з батьків (усиновлювачів), коли дитина повертається на ТОТ у супроводі того законного представника, з яким здійснила виїзд.

Також дозволений в’їзд на ТОТ та виїзд з неї громадян України віком від 14 до 16 років, які навчаються в закладах освіти на контрольованій українською владою території, без супроводу законних представників, які проживають на ТОТ, — за наявності документа, що підтверджує навчання у закладі освіти на контрольованій території України та на підставі дозволу фізичній особі.

В’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом Державної міграційної служби (ДМС).

Під час виїзду з тимчасово окупованих територій громадяни України повинні мати дозвіл фізичній особі та пред’явити будь-який документ, що підтверджує громадянство України.

Крім того, перетин лінії розмежування в напрямку підконтрольної українській владі території громадянами України, які не досягли 14-річного віку, відбувається за умови пред’явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтва про народження, а громадянами України віком від 14 до 16 років — за паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон в супроводі законних представників на підставі дозволу фізичній особі, виданого особі, що здійснює супровід.

Виїхати з ТОТ можливо і за довідкою, що підтверджує подання документів для подальшого оформлення і отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, яка видана територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС.

Також громадяни України, які народилися на ТОТ і не отримали свідоцтво про народження українського зразка, виїжджають з тимчасово окупованої території з документами, що підтверджують факт їхнього народження, разом із особою, яка їх супроводжує, та за її паспортним документом.