Політвʼязнів Дудку і Бессарабова вивезли з Криму для відбування покарання

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Політувʼязнених кримчан Володимира Дудку і Олексія Бессарабова, яких у Росії назвали «українськими диверсантами» і засудили до 14 років колонії суворого режиму, вивезли із Сімферопольського СІЗО в російський Краснодар.

Про це повідомляє «Кримська правозахисна група».

Зараз українці перебувають у Краснодарському СІЗО № 1, після чого їх розподілять у колонії, де вони повинні відбувати незаконне покарання. В яких саме колоніях вони будуть знаходитися, поки невідомо.

«Етапування громадян України з Криму до РФ порушує ст. 49 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє переміщення жителів окупованих територій на територію країни-окупанта», — сказано в повідомленні групи.

  • У листопаді 2016 року ФСБ у Севастополі затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством і отримав термін у пʼять років позбавлення волі.
  • Міноборони України заперечує присутність «диверсантів» в анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.
  • 4 квітня російський суд засудив кримчан до 14 років колонії суворого режиму.
  • Пізніше вони були включені в список наступного обміну полоненими між Україною і Росією.