Суд окупованого Севастополя засудив «українських диверсантів» до 14 років вʼязниці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Суд окупованого Севастополя засудив «українських диверсантів» до 14 років вʼязниці

TASS \ TASS via Getty Images

В окупованому Криму Севастопольський міський суд засудив українців Володимира Дудку і Олексія Бессарабова, яких російська влада звинуватила у підготовці диверсій на півострові, до 14 років позбавлення волі.

Про це повідомляє «Крим.Реалії».

Відбувати покарання українці будуть у колонії суворого режиму. Їм також призначено штрафи у розмірі 350 тис. рублів (близько 150 тис. грн).

Раніше прокурори просили для Дудки 15 років, а для Бессарабова 14 років і 10 місяців.

  • У листопаді 2016 року ФСБ у Севастополі затримала трьох українців за підозрою в нібито підготовці теракту. Затриманими виявилися Володимир Дудка, Олексій Бессарабов і Дмитро Штибліков, яких пізніше суд заарештував. У листопаді 2017 року Штибліков уклав угоду з російським слідством і отримав термін у пʼять років позбавлення волі. Бессарабов і Дудка продовжують перебувати в СІЗО.
  • Міноборони України заперечує присутність «диверсантів» в анексованому Криму. Звинувачення ФСБ в українському відомстві вважають черговим фейком.
  • За даними правозахисної організації «КрымЅОЅ», Дудка в 1997—2001 роках був командиром корабля радіоелектронної розвідки Військово-морських сил України «Юпітер», а в 2013-му став членом регіональної громадської приймальні колишнього міністра оборони України Павла Лебедєва у Севастополі. Також вказано, що Дудка залишається членом Всеукраїнської громадської організації «Обʼєднання ветеранів розвідки України».