Олімпійський комітет очікує на «належні» санкції щодо посадовців РФ через допінговий скандал

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) підтримав санкції щодо тих представників російської влади, хто, ймовірно, маніпулював з базою даних Московської антидопінгової лабораторії. Про це йдеться у заяві комітету.

«Що стосується санкцій, що слідували за цими маніпуляціями, нам все одно доведеться їх детально оцінити. МОК підкреслює, що будь-які санкції повинні відповідати правилам природної справедливості та поважати права людини. Винні мають бути покарані найсуворішим чином через серйозність цього порушення, і тому МОК вітає санкції щодо відповідальних з боку російської влади», — заявили в комітеті.

У комітеті закликали WADA передати всю інформацію до Ради Європи і ЮНЕСКО з урахуванням Антидопінгової конвенції Ради Європи та Міжнародної конвенції ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті.

В організації зазначили, що звіти учасників розслідування доводять, що за маніпуляції відповідальна влада Росії. МОК закликав російську владу надати справжні дані Московської антидопінгової лабораторії.

«Наприкінці цього процесу ми сподіваємось, що справедливість остаточно переможе і що будуть повноцінні та належні санкції», — додали в Олімпійському комітеті.

  • Нагадаємо, WADA рекомендувало відсторонити Росію від усіх змагань на 4 роки.
  • Остаточне рішення WADA ухвалить 9 грудня на засіданні в Парижі. Якщо агентство погодиться з пропозицією комітету, російські спортсмени у 2020 році в Токіо виступатимуть під нейтральними прапорами та без використання гімну.
  • Крім того, комітет рекомендував ухвалити аналогічні заходи всім підписантам їхніх правил, зокрема Міжнародній федерації футболу (FIFA). Це загрожує РФ відстороненням від Чемпіонату світу 2022 року.
  • Росії на 4 роки також заборонять приймати міжнародні змагання і навіть подаватися на їх проведення, включно з Олімпіадою-2032.