«Народний мер» окупованої Горлівки виявився співробітником української розвідки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній «народний мер» окупованої бойовиками Горлівки Едуард Матюха виявився співробітником Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

«Я є розвідником Головного управління розвідки Міністерства оборони України», — заявив Матюха. Він повернувся на підконтрольну Україні територію.

Спікер Головного управління розвідки Вадим Скібіцький підтвердив цю інформацію. «Дійсно, Едуард — це людина, яка надавала дуже багато інформації, яка просто необхідна головному управлінню розвідки Міністерства оборони для реальної оцінки ситуації, що склалася на окупованій території», — заявив він.

Зазначається, що Матюха був призначений на «посаду» у травні 2014 року. Протягом 5 років він перебував на окупованій території та вдавав, що підтримує бойовиків. Також він стверджує, що є причетним до створення сайту «Миротворець».

Розвідник очолював Горлівку недовго, бо навколо нього спалахнув конфлікт між бойовиками, що й було завданням від української розвідки. Він також став першим секретарем горлівського міськкому Комуністичної партії і почав налагоджувати звʼязки з російськими комуністами.

За словами Матюхи, саме через Компартію Росії Кремль координує свою діяльність в Абхазії, Придністровʼї, Південній Осетії, а також в «ЛДНР». Відповідальною за цю координацію людиною з боку Держдуми РФ він називає Казбека Тайсаєва.

З Тайсаєвим та іншими комуністами Матюха формував «гуманітарні конвої» РФ для Донбасу і дізнався, що одне з їхніх завдань — відправляти готівку бойовикам. Матюха також заявив, що йому поставили завдання зібрати на території Горлівки 1100 підписів під так званим «зверненням» мешканців ОРДЛО про незалежність від України.

За словами Матюхи, у разі, якщо Україна не піде на поступки щодо Донбасу, Росія розглядає план проведення референдуму про приєднання ОРДЛО до РФ. Також, за його словами, минулого року піднімалося питання відновлення проєкту «Новоросія» військовим шляхом. «Це військова операція щодо захоплення Харківської області, Одеської області та створення сухопутного коридору від РФ до Криму», — заявив розвідник.