«Burisma отримала $16 млн за інформацію про книгу Януковича»: опубліковані листи про зустрічі Луценка, Помпео, Джуліані, Фрумана і Парнаса

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Держдепартамент США у пʼятницю, 22 листопада, опублікував доповідні записки про зустрічі колишнього Генерального прокурора Юрія Луценка, особистого адвоката Трампа Рудольфа Джуліані, голови Держдепартаменту Майка Помпео, директора з розслідувань консалтингової фірми Джуліані Джорджа Бойла, олігархів Ігоря Фрумана і Льва Парнаса, а також колишнього нардепа Гліба Загорія і юриста Гюндуза Мамедова, який 18 жовтня цього року став заступником Генпрокурора. Докладно розкривається розмова, зокрема, 25 січня в Нью-Йорку, на вулиці 445 Park Avenue.

Повний перелік документів також оприлюднила некомерційна організація American Oversight, яка раніше першою виступила з вимогою розкрити записи зустрічей помічників Трампа з українськими політиками.

Серед 100 сторінок інформації про контакти політиків є згадка про неодноразові зустрічі адвоката Дональда Трампа Рудольфа Джуліані з держсекретарем США Майклом Помпео. В тому числі, про кілька зустрічей у березні за допомогою чиновників Білого дому.

Одне з таких свідчень міститься в записках за 27 березня. Уточнюється, що колишня особиста помічниця Трампа Мадлен Вестерхаут допомогла Джуліані звʼязатися з Помпео після того, як команда Джуліані «намагалася, але не змогла зробити це звичайними каналами».

Крім того, в записках видно, як Луценко скаржиться Помпео і Джуліані на те, що тодішній посол США в Україні Марі Йованович, яка стала важливим свідком у справі імпічменту Трампа після своєї відставки, занадто просуває Національне антикорупційне бюро і нібито має намір зробити його голову Артема Ситника (який нібито підтримує Гілларі Клінтон) президентом України.

«Луценко заявив, що посол Йованович витрачає гроші на хороший піар для НАБУ. Луценко також заявив, що посол Йованович говорила, що зробить Ситника президентом», — йдеться в документах про зустрічі 25 січня.

Також Луценко нібито сказав, що Шокін отримав від Хантера Байдена «мільйони доларів» компенсації за компанію Burisma. Документи, як зазначає в записці колишній генпрокурор, оформлялися в Латвії. Крім того, є свідчення про переведення на рахунок членів правління компанії $16 мільйонів від чотирьох приватних осіб за консультаційні послуги, а також про якусь «амбарну книгу «Партії регіонів».

У жовтні видання The Wall Street Journal повідомило, що Трамп розпорядився усунути Марі Йованович від посади посла США в Україні після скарг його особистого адвоката Руді Джуліані та інших осіб. Джуліані тоді сказав Трампу, що Йованович намагається підірвати його авторитет, блокує розслідування щодо дій демократів, зокрема, Джо Байдена. Також в розмовах з українськими політиками Йованович нібито негативно висловлювалася про очільника Білого дому.

Помпео раніше не коментував скандал з імпічментом Трампа і намагався дистанціюватися від звʼязків з адвокатом Трампа, однак опублікований документ може значно доповнити картину для слідчих, які вивчають діяльність помічників американського гаранта в Україні.