Біженець з Ірану зняв на мобілку фільм про втрачене дитинство свого сина. Разом вони вже рік перебувають у таборі в Угорщині

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Біженець з Ірану Абузар Солтані, якого разом із його сином Арміном затримали на угорсько-сербському кордоні, зняв на мобільний телефон фільм «Риба» про втрачене дитинство свого сина. Про це повідомляє BBC.

Прем’єра трихвилинного фільму відбулася на фестивалях з прав людини у Братиславі та Будапешті.

Три з половиною роки тому 37-річний кінохудожник Солтані, який народився у великій родині артистів і робітників, зі своїм 10-річним сином Арміном покинули Іран. На батьківщині Солтані загрожує смертна кара.

Спочатку вони поїхали до Болгарії, де були затримані на три місяці, а потім два з половиною роки перебували в Сербії, щоб потрапити до Угорщини.

Майже рік їх утримують у транзитній зоні для шукачів притулку на південному кордоні Угорщини. Їм відмовлено в отриманні статусу біженця.

У рідному Ірані Солтані навчався кінорежисури у відомого афганського режисера. Щоб зняти трихвилинний фільм про втрачене дитинство свого сина, який відгороджений від світу колючим дротом, він використовував камеру на мобільному телефоні.

Оскільки Солтані заборонено залишати транзитну зону, він не зміг відвідати премʼєру свого фільму.

В угорській транзитній зоні в жовтні 2019 року перебувало 178 дітей.

  • У 2018 році кількість людей, які втікали від війн, конфліктів і переслідування, побила всі рекорди з моменту закінчення Другої світової війни. Число біженців становило понад 70 млн осіб.
  • Світовий банк підбив підсумки 2018 року, опублікувавши ключові соціально-економічні дані. За даними СБ, у 2018 році рекордна кількість людей стала біженцями, понад третину — жили в умовах крайньої бідності, а час для того, щоб зупинити глобальне потепління, спливає.
  • Президент Дональд Трамп знизив квоту біженців, яких прийматимуть США, до 18 тис. осіб у 2020 фінансовому році (розпочався 1 жовтня 2019 року).