Кабмін готує запуск електронних довіреностей для зручності громадян

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет розповів, що в Україні планують запустити електронні довіреності для громадян. Про це він написав у своєму Telegram-каналі.

«Уявіть собі, що ви оформлюєте у нотаріуса довіреність. І ось, крім того, що він вам дає її на стандартному паперовому бланку, він також вам надсилає pdf-файл поштою, у месенджер, [скидує на] флешку зі своїм накладеним електронним підписом», — розповів міністр.

За словами Дубілета, електронні довірненості — насамперед для зручності громадян, якщо потрібно терміново передати документ: «Замість того щоб передавати паперовий бланк поштою або їхати кудись, ви просто скидає його кому потрібно, поштою або в месенджер».

При цьому міністр наголошує, що файли з електронними підписами є більш безпечними, бо часто рейдерство трапляється саме через підроблені бланки довіреностей. Також він додав, що на першому етапі електронні довіреності будуть лише додатком до паперових.

За словами міністра, відповідний закон планують подати до парламенту найближчими тижнями: «Щойно закон буде ухвалено, електронні довіреності мають запрацювати вже наступного дня».