Знущання над вихованцями одеського притулку «Світанок». Чиновницю ОДА з питань захисту дітей відсторонять

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Через побиття дітей в одеському притулку «Світанок» керівницю відділу соціально-правового захисту дітей Світлану Кузнецову відсторонять.

Про це повідомив голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций у Facebook.

Також відносно начальника Служби у справах дітей Володимира Самборського проведуть дисциплінарне провадження.

«На жаль, у «Світанку» майже не організована робота з реабілітації дітей. За час перевірки жоден з вихованців не відвідував школу. Також вони самі займаються своїм дозвіллям. На харчування дітей йде лише 8% (!) від загального бюджету закладу. Минулого року зі «Світанку» звільнився 31 працівник, цього року — 27», — повідомив він.

Крім того, за словами Куцого, немає договору з поліклініками про огляд і лікування дітей.

«Враховуючи все це, доручив службі персоналу підготувати розпорядження про проведення дисциплінарного провадження відносно начальника Служби у справах дітей Володимира Самборського. Аналогічне провадження буде проведено у відношенні до керівниці відділу соціально-правового захисту дітей Світлани Кузнецової. На час провадження її буде відсторонено від виконання обов’язків», — наголоси він.

Також Служба у справах дітей має упродовж трьох днів розробити детальний план заходів з усунення виявлених порушень.

Що відбувається у притулку «Світанок»?

Двадцять шостого жовтня експоліцейська Зоя Мельник написала у Facebook, що вихователі «Світанку» разом з охоронцями фірми «Центр» бʼють дітей. За її словами, вона знала про це і раніше — у 2018 році в Одесі дитина на вулиці розповіла, що її там бʼють, але тоді вона була патрульною і не могла влаштувати там перевірку.

Волонтер Лучезар Панфілов, який розшукує в Одесі зниклих дітей, розповів theБабелю, що познайомився з дітьми зі «Світанку» близько двох років тому. Вони розповідали йому, що працівники центру тримають їх в «ізоляторі» і бʼють за погану поведінку, іноді викликають на підмогу охоронців. У серпні вихователі застали двох підлітків, які займалися сексом у коморі. Вони викликали охоронців, які змусили цих дітей жувати використаний презерватив.

Двадцять пʼятого вересня одна з вихованок притулку Мирослава втекла зі «Світанку», але її повернули в центр. Вона розповіла theБабелю, що коли її знайшли, поліцейський Андрій Крецул з Хмельницького відділення тягнув її за волосся до ніг у себе в кабінеті та кричав: «Облизуй мені взуття».

Глава Одеської обладміністрації Максим Куций пообіцяв у всьому розібратися. Він написав, що особисто зайнявся питанням дітей зі «Світанку» і зʼясовує, як персонал поводився з вихованцями.

Після скандалу директора центру Інну Іщенко та її заступника Віталія Кондратюка відсторонили. Психологи, які після розголосу обстежували дітей центру, назвали їхній стан «критичним і таким, що потребує кризового втручання».

У жовтні зі «Світанку» втекли семеро дітей, у однієї дитини були гострі психологічні проблеми, а шістьох неправомірно не відпускали додому; вікна центру заґратовані, у ньому відсутнє відеоспостереження.