Від сьогодні за перевезення дитини без автокрісла будуть штрафувати на 510 грн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З 20 листопада в Україні штрафуватимуть водіїв за перевезення дитини без автокрісла. Відповідний закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей» опублікували в «Голосі України» 19 листопада.

За перевезення дитини без автокрісла на перший раз водій повинен сплатити 510 грн штрафу, а за повторне перевезення без крісла — 850 грн.

При цьому в новому законі немає вказівок про перевезення дітей у таксі. Але автор документа, народний депутат Дмитро Шпенов заявив, що таксисти теж зобовʼязані встановити в салоні дитячі крісла чи возити в багажнику про всяк випадок.

В Україні тільки 12% власників авто використовують спеціальні крісла для дітей до 6 років, і майже ніколи для старших.

У правилах дорожнього руху й раніше була заборона на неналежне перевезення дітей, але відповідальності за недотримання правил не передбачалася.

Не можна було перевозити дітей зі зростом меншим від 145 см або віком менших за 12 років без використання спеціальних засобів, що дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу.

Також не можна перевозити дітей, менших за 16 років у кузові будь-якого вантажного автомобіля, а організовані групи дітей дозволяється перевозити тільки у світлий час доби.