Ексголова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко позивається до Нацполіції та СБУ

Автор:
Ольга Березюк
Дата:
Ексголова Апеляційного суду Києва Антон Чернушенко позивається до Нацполіції та СБУ

Антон Чернушенко (у центрі) під час судового засідання у 2014 році.

Синиця Олександр / УНІАН

Колишній голова Апеляційного суду міста Київ Антон Чернушенко подав позов проти Національної поліції України та Служби безпеки України у місті Києві та Київській області. Позивач просить суд зобов’язати Нацполіцію вилучити з бази розшуку Міністерства внутрішніх справ України його персональні дані.

Про це йдеться на сайті Окружного адміністративного суду міста Києва.

Серед інших вимог позову — визнати протиправною бездіяльність ГУ СБУ у місті Києві та Київській області та Нацполіції щодо невилучення із бази розшуку МВС персональних даних Антона Чернушенка.

Наразі вирішується питання про відкриття провадження в адміністративній справі.

Хто такий Антон Чернушенко?

Історія судді Антона Чернушенка почалася ще в 2015 році. 19 червня 2015 у його робочому кабінеті в будівлі Апеляційного суду Києва працівники ГПУ та СБУ провели обшук. Суддю звинуватили у скоєнні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 375 (винесення суддею завідомо неправосудного рішення) та ч. 2 ст. 376-1 (втручання в діяльність судових органів) КК.

Суддю звинувачували у втручанні в роботу автоматизованої системи розподілу справ. Це, за версією слідства, призвело до того, що Антон Чернушенко особисто вирішував, якому судді яку справу розглядати.

30 червня 2015 року Верховна Рада дала згоду на затримання та арешт Антона Чернушенка. Однак 7—8 липня того ж року стало відомо про втечу судді з Києва та оголошення його в розшук. За даними слідства, Чернушенко виїхав у Росію.

Зрештою, процедура звільнення ексглави Апеляційного суду розтягнулася на кілька років і фактично почалася тільки в 2017 році. 11 квітня 2018 року Друга дисциплінарна палата ВСП ухвалила рішення притягнути Чернушенко до відповідальності і звільнити його з посади судді. А 29 травня вже пленарний склад ВСП звільнив ексглаву столичного Апеляційного суду з посади судді.