У Раді зареєстрували законопроєкт, який дозволяє змінювати своє по батькові

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 2450 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів про право фізичної особи на зміну по батькові».

Автори документа — народні депутати з фракції «Слуга народу» — пропонують внести зміни до Цивільного та Сімейного кодексів України.

Депутати пропонують закріпити в законодавстві норму, відповідно до якої фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на свій розсуд не тільки змінити свої прізвище та власне імʼя, а й по батькові.

Законопроєкт передбачає, що особи, які досягли чотирнадцяти років, мають право змінити своє прізвище, власне імʼя та по батькові за згодою батьків.

У разі, якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено опіку, зміна прізвища, власного імені та по батькові здійснюється за згодою опікуна.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроєкт розроблений з метою виконання рішення Європейського суду з прав людини у справі «Гарнага проти України».

Як відомо, рішення Європейського суду з прав людини є обовʼязковими до виконання. Невиконання рішень ЄСПЛ може привести до міжнародно-політичної відповідальності.

Згідно з чинним законодавством, громадяни України можуть змінити тільки прізвище та імʼя.