Адвокати сімей героїв Небесної сотні вимагають від Зеленського скликати позачергову сесію Ради

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Адвокатська дорадча група, яка веде справи героїв Небесної сотні, вимагає від президента Володимира Зеленського скликати позачергову сесію Верховної Ради, щоб та проголосувала за поправку № 318 про справи Майдану до законопроєкту № 2116 «Про Державне бюро розслідувань».

Про це сказано в заяві групи на Facebook.

Проєкт закону передбачає перезапуск відомства задля його удосконалення. Норма про розслідування Майдану потрібна, щоб перевести слідчих з управління спецрозслідувань Генпрокуратури, які вели відповідні справи, до ДБР, а саме — дозволити їм окремий порядок проходження конкурсу або перевести їх без конкурсу. 20 листопада Генпрокуратура втрачає функції слідства, а в Держбюро розслідувань не створили відповідний підрозділ, тому слідство у справах Майдану зупиняється.

«Вимагаємо не передавати провадження у справах Майдану до ДБР до прийнятття поправки, створення управління щодо Майдану в ДБР і переведення туди слідчих з ГПУ», — сказано в повідомленні.

Адвокат сімей загиблих під час Революції гідності Євгенія Закревська додала, що справи не можна передавати в ДБР до того, як поправка № 318 буде проголосована, інакше справи підуть «просто в руки [Андрія] Портнова».

Колишньому заступнику глави Адміністрації президента часів Януковича Андрію Портнову приписують вплив на ДБР. Сам Портнов неодноразово висловлювався проти Євромайдану і вимагав розслідувати «злочини» проти бійців «Беркута». Адвокати бояться, що Портнов «зіллє» всі справи.