Двічі вкрадену статую Бенксі «Пʼяниця» продають на аукціоні за $1,2 млн. Злодій стверджує, що продаж незаконний

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Скульптуру «Пʼяниця» авторства британського стріт-арт художника Бенксі продають на аукціоні Sothebyʼs за $1,2 мільйона. Колишній крадій скульптури стверджує, що її виставили на торги незаконно. Про це повідомляє The Guardian.

Британський художник і футбольний хуліган Річард Лінк заявив, що виставлена на аукціоні Sothebyʼs скульптура «Пʼяниця» (The Drinker) авторства Бенксі, яку він вкрав на вулиці, була викрадена у нього, після чого її нібито незаконно виставили на аукціон.

Своєрідна пародія на «Мислителя» Родена була встановлена на площі біля Шефтсбері-авеню в центрі Лондона в 2004 році без будь-яких дозволів на встановлення, як і всі роботи Бенксі. Статую незабаром викрало угруповання Art Kieda під проводом Річарда Лінка.

Чоловік поставив статую у своєму саду і зажадав від Бенксі $6 тисяч викупу за твір мистецтва. Однак Бенксі запропонував йому тільки $3 на каністру з бензином, щоб спалити скульптуру. Незважаючи на відмову, Лінк вирішив залишити «Пʼяницю» у себе в саду і в 2006 році статуя щезла.

Зараз Лінк стверджує, що має документи на скульптуру після реєстрації, яку він провів одразу після встановлення «Пʼяниці» у своєму саду. У свою чергу, представник Sothebyʼs зазначає, що у власника, котрий виставив на продаж лот, також є всі документи на володіння і продаж статуї.