Вночі: Індія випробувала ядерну балістичну ракету, США ввели санкції проти глави МВС Куби, а в Афганістані здалися 250 бойовиків ІД

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Індія випробувала балістичну ракету, здатну нести ядерний заряд

Індія успішно випробувала балістичну ракету середнього радіусу дії Agni-II, яка здатна нести ядерний бойовий заряд. Як повідомляє India Today, пуск ракети провели на полігоні острова Абдул Калам біля узбережжя східного штату Орісса. Ракета успішно вразила ціль на відстані 2000 км.

Зараз Індія має пʼять ракет серії Agni. Вони можуть вражати цілі на відстанях від 700 км до 5500 км.

В Афганістані здалися майже 250 бойовиків «Ісламської держави»

Wali Sabawoon / NurPhoto via Getty Images

На сході Афганістану за останні три дні здалися майже 250 бойовиків «Ісламської держави», а також члени їх сімей. Про це повідомляє «Сіньхуа» з посиланням на джерела в армії Афганістану.

«Сьогодні в цілому 241 член і прихильник екстремістського угруповання «Ісламська держава» здався владі в провінції Нангархар на сході Афганістану. Серед них чоловіки, жінки та діти», — сказано в повідомленні.

Серед тих, хто здався — 71 чоловік, 63 жінки та 107 дітей. За даними військових, колишні бойовики також передали владі 67 одиниць зброї. Влада відзначає, що це найбільш масова здача бойовиків за останні два роки. Крім Нангархара, терористи діють також у сусідніх провінціях Кунар і Нурістан.

США ввели санкції проти глави МВС Куби за порушення прав людини

Держдепартамент США запровадив санкції проти міністра внутрішніх справ Куби Хуліо Сезара Гандарільо Бермехо і двох його дітей за «грубі порушення прав людини». Про це йдеться на сайті Держдепартаменту США.

«Міністерство внутрішніх справ Куби відповідальне за арешти і затримання тисяч кубинських громадян та незаконне увʼязнення понад 100 політичних вʼязнів на Кубі. Чиновники міністерства спостерігали за тортурами політичних дисидентів, затриманих і увʼязнених, а також за вбивством декого з них поліцією і силами безпеки [...]. Репресії режиму Кастро щодо прав людини та основних свобод на Кубі і у Венесуелі спричинюють занепокоєння в усьому світі», — сказано в повідомленні.

За даними Держдепу, Бермехо особисто причетний до затримань, тортур і увʼязнень.

Радник президента підтвердив повернення захоплених Росією в Керченській протоці кораблів

Помічник президента Андрій Єрмак заявив про завершальний етап повернення в Україну трьох кораблів Військово-морських сил, які були захоплені Росією в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

«Процес повернення малих броньованих катерів «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксира «Яни Капу», захоплених в минулому листопаді, вже на завершальному етапі», — сказав Єрмак виданню «Новое время».

Раніше одеське видання «Думська» повідомляло, що за катерами і буксиром вже вийшли три кораблі.