Сенцов провів у Лондоні акцію на підтримку увʼязненого в «ДНР» журналіста Асєєва

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

Колишній політвʼязень, режисер Олег Сенцов провів у Лондоні акцію #FreeAseyev на підтримку утримуваного в «ДНР» журналіста Станіслава Асєєва. Про це повідомила у своєму Twitter колега увʼязненого Марʼяна Драч.

За її словами, акція пройшла на зустрічі міжнародної правозахисної організації, яка обʼєднує письменників, поетів і журналістів (Пен-клуб).

  • Станіслав Асєєв (Васін) — український журналіст з Макіївки, який працював в окремих районах Донецької області. Він співпрацював із «Українською правдою», «Радіо Свобода» та іншими виданнями. У червні 2017 року він перестав виходити на звʼязок із редакціями та родичами. Пізніше зʼясувалося, що сепаратисти його захопили і звинуватили у шпигунстві для української армії. Українські та міжнародні організації неодноразово закликали представників «ДНР» звільнити журналіста, намагалися домовитися про його обмін.
  • Асєєв (псевдонім — Васін) в інтервʼю телеканалу «Росія 24» сказав, що працював на Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова сказала «Радіо Свобода», що Асєєва катують, а його слова — найімовірніше, «результат насильства і примусу, шантажу (мамою) і нелюдського ставлення».
  • 22 жовтня бойовики «ДНР» засудили журналіста до 15 років колонії.