Фракція Порошенка просить СБУ та Держбюро перевірити на держзраду «слуг» Ткаченка та Шевченка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Депутати парламентської фракції «Європейська солідарність» звернулися до Служби безпеки та Держбюро розслідувань з вимогою відкрити кримінальне провадження проти двох депутатів від «Слуги народу» —Максима Ткаченка та Євгена Шевченка — за висловлювання, які, на думку «Євросолідарності», можуть трактуватися як державна зрада і несуть загрозу національній безпеці.

Про це йдеться в депутатському запиті на сайті «Євросолідарності».

«Участь депутата монобільшості Євгена Шевченка в російському пропагандистському телешоу, під час якого він покладав провину за продовження війни на Донбасі на «українських націоналістів», а не на країну-агресора, має всі ознаки державної зради та завдає шкоди національній безпеці України. Інший представник «Слуги народу», Максим Ткаченко, фактично закликав визнати бойовиків, заявивши про можливість співпраці з представниками окупаційного режиму на Донбасі після деокупації української землі», — сказано в запиті.

Депутати «ЄС» вважають, що заяви депутатів грубо порушують Конституцію, а також дискредитують українських військових та Україну в цілому. «Просимо надати правову оцінку вищезгаданим публічним діям народних депутатів України Максима Ткаченка та Євгена Шевченка; порушити кримінальні провадження та вжити заходів з метою забезпечення невідворотності покарання за відповідні злочинні діяння», — додали в партії.

Про йдеться?

Радник секретаря РНБО з питань реінтеграції та відновлення Донбасу депутат Ткаченко заявив, що не виключає, що після повернення Донбасу під контроль частина «урядовців» з «ЛДНР» залишиться при владі. «Мені здається, що і на тій стороні є професійні люди, все одно є притомні люди, все одно є чесні та порядні люди, які хочуть миру, хочуть повернення території, але з різних причин залишаються там. Я не виключаю, що хтось із них може залишитися в команді нової влади», — говорив він.

Шевченко наприкінці жовтня зʼявився в ефірі російського «1 каналу» і заявив, що «радикальні націоналісти» штовхають Україну до війни. «Наша фракція разом з президентом на виборах відстоювали позицію, щоб конфлікт на Донбасі і в цілому в Україні був вирішений мирним шляхом [...]. Та ситуація, що склалася у суспільстві стосовно «формули Штайнмаєра», була вкинута в суспільство радикально налаштованими націоналістами, у яких у цілому політика полягає у ворожнечі, у війні. Ми зараз зробили паузу. Думаю, що правоохоронці розберуться, хто це зробив, звідки ростуть ноги та кому це вигідно», — заявляв депутат.