Зеленський підписав закон про анбандлінг «Нафтогазу». Що зміниться?

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) та умов для транзитного контракту з російським «Газпромом» за правилами Євросоюзу.

Про це у Facebook повідомила заступник голови Офісу президента Юлія Ковалів.

«Попри спроби блокувати і затягувати прийняття рішень, Україна впевнено рухається на шляху до європейської інтеграції та демонструє готовність до сертифікації оператора ГТС відповідно до правил ЄС і Третього енергетичного пакета», — зазначила Ковалів.

Що це за закон?

Закон передбачає заборону на повну або часткову приватизацію оператора ГТС, а також фондів, які є обʼєктами держвласності та які використовує оператор.

Згідно із законом, оператор ГТС може належати виключно державі або субʼєкту господарювання, який належить державі.

Закон встановлює, що компанія, якій передаються обʼєкти держвласності для створення оператора ГТС (а також системи передачі електроенергії), повинна бути повністю незалежною у прийнятті рішень з використання, експлуатації, обслуговування та їхнього розвитку.

Таким чином, з 1 січня 2020 року, коли закінчується транзитний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом», на повну силу запрацює «Оператор газотранспортної системи України». Йому передадуть у власність компанію «Магістральні газопроводи», акції якої Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Новий оператор отримає в управління газотранспортну систему строком на 15 років, що дозволить підписати новий контракт.

  • 31 жовтня Верховна Рада у другому читанні і в цілому ухвалила законопроєкт № 2239-1, який передбачає створення незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) та умов для транзитного контракту з російським «Газпромом» за правилами Євросоюзу. За відповідне рішення проголосував 341 нардеп.